Ontstaan van het bingospel

Bingo getallen

Voor het ontstaan van bingo moeten we ver terug in de tijd, om precies te zijn naar het jaar 1530 toen werd iedere zaterdagmiddag in Italië een soort van loterij gehouden met genummerde balletjes. 200 Jaar later dook het spel plotseling op in Frankrijk en werd zo rond het jaar 1775 voor het eerst “Le Lotto” genoemd. In de jaren daaropvolgend werd het spel steeds bekender en handelsreiziger brachten het tot ver over de landgrenzen.

Beano

In Duitsland werd het spel gebruikt bij in het onderwijs en dan vooral bij wiskunde. Via het Verenigd Koninkrijk ging het spel de Atlantische Oceaan over en bereikte de Verenigde Staten rond 1929 waar het als een soort van kermis spel gezien werd. Hier ontstond de naam Beano een kreet die werd gebruikt wanneer iemand een prijs had gewonnen. Het bingospel kreeg zijn huidige naam door toedoen van een speelgoedverkoper die iemand per ongeluk “bingo” in plaats van “Beano” hoorde schreeuwen.

De speelgoedverkoper Lowe wilde het spel op de markt brengen en huurde Carl Leffler een wiskunde professor aan de Columbia College in om hem te helpen met het ontwikkelen van een grote hoeveelheid combinaties in bingo kaarten. In 1930 waren er rond de 6000 verschillende bingokaarten. Toen jaren later een katholieke priester contact zocht met Lowe over het gebruik van bingo als een manier om geld te werven voor het kerkfonds kreeg het spel in korte tijd alle erkenning om uit te groeien tot één van de meeste gespeelde gezelschapsspellen ter wereld.

Tegenwoordige vorm

Nog voor de Tweede Wereldoorlog verkocht Lowe iedere week meer dan 15.000 bingospellen per week. Rond 1950 kreeg het spel de uiteindelijk vorm van wat we tegenwoordig kennen en nog voor 1960 speelde heel Nederland het spel. Bingohallen werden in de jaren zestig erg populair door de opkomst van de televisie. Vele bioscopen en filmtheaters werden omgezet in bingohallen. Bingo heeft zich in de loop van tijd ontwikkeld zoals we het vandaag de dag kennen, en het aantal spelers blijft groeien, mede door de ontwikkeling van online bingo.